Overslaan en naar de inhoud gaan

Madonna ontmoet Dulle Griet

Verzamelaars in topstukken gevat

Verkommerd, onopvallend, bizar of ronduit lelijk. Zo zagen de tijdgenoten van Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn de Dulle Griet van Bruegel en de Madonna van Fouquet. Gelukkig keken deze twee collectioneurs net iets anders. Dwars tegen de modes van de tijd in gingen ze op zoek naar dat ene meesterwerk. Het werden er velen.

• zaterdag 5 oktober 2019 tot zondag 9 januari 2022 van 10:00 tot 17:00

Met veel passie verzamelden Florent van Ertborn (1784–1840) en Fritz Mayer van den Bergh (1858–1901) schilderijen, beelden, manuscripten ... Dikwijls waren het koopjes, soms investeringen en af en toe geniale vondsten.

Verkocht voor 488 Belgische frank

Eén van de hoogtepunten is de recent gerestaureerde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. De jonge verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh is alerter dan de prestigieuze musea en koopt het bizarre werk voor slechts 488 oude Belgische frank op een veiling in Keulen. Fritz doet de aankoop van zijn leven, want tot dat moment denkt men dat het meesterwerk verloren is.

Tijdloze Madonna

Ook Florent, die een honderdtal topstukken van het huidige Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen verwerft, heeft een neus voor zulke geniale vondsten. In de Parijse kunsthandel koopt hij de hoogst ongewone Madonna van Fouquet, dat na meer dan 500 jaar nog steeds één van de mooiste Franse schilderijen is. Speciaal voor deze tentoonstelling toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat gesloten is voor renovatie, voor het eerst sinds jaren opnieuw enkele meesterwerken uit hun collectie, waaronder de mysterieuze Madonna.

Tentoonstelling 'Madonna ontmoet Dulle Griet'

• Van 5 oktober 2019 t/m 9 januari 2022

Koop hier uw ticket

Tips voor uw bezoek

• Museum Mayer van den Bergh is een historisch huis met heel wat trappen. De tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping. Enkel de gelijkvloerse verdieping is rolstoeltoegankelijk. Klik hier voor alle praktische info
  • Op vertoon van de A-kaart kan u de expo ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ de eerste dinsdag van de maand gratis bezoeken. Op andere dagen geniet u als A-kaarthouder van het reductietarief.
  • Er zijn audiotours beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels. Audioguides kunnen ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet.

De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en sluit aan op het Bruegeljaar 2019.

KMSKA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief