Overslaan en naar de inhoud gaan

De burgemeester en zijn gezin

Familieportretten waren een statussymbool tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. Dit is een strak geregisseerd voorbeeld daarvan.

Meyndert Sonck, de man links in beeld, was burgemeester in de Nederlandse provinciestad Hoorn. Hier houdt zijn gezin hem gezelschap: zijn vrouw Agatha van Neck, met een waaier in haar hand, en vijf kinderen. De jongste zit achterin op de arm van de voedster. Niet toevallig staat Albert, de enige zoon, bij zijn vader. (Het echtpaar kreeg later nog een zesde kind.)

Beste kleren

Schilders kregen in de jaren 1600, de Gouden Eeuw van Nederland, hoe langer hoe meer opdrachten van de welgestelde burgerij, onder meer voor familieportretten. Voor de gelegenheid droegen de gezinsleden hun beste kleren: voor de kinderen is dat een schort van batist op hun lijfje en rok, met daarin kloskant verwerkt.

Jongen?

Hoe weten we eigenlijk dat Albert een jongen is? Jongens droegen in de 17de eeuw lange kleren tot ze 6 of 7 jaar waren. Dat hij een jongen is, zien we aan de hoed met pluimen, de wat hoekiger kraag, zoals bij zijn vader, en de penning aan de ketting schuin over zijn borst. Dat was een exclusief jongenssieraad.

 

Specificaties

  • Jan Albertsz. Rotius (1624-1666)
  • Portret van Meyndert Sonck met echtgenote, kinderen en min, 1662
  • Olieverf op doek

Meld je aan voor de nieuwsbrief