Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er te zien?

Het Museum Mayer van den Bergh dompelt je onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. Je maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel.

Collectiestuk in de kijker

Dulle Griet

Op Pieter Bruegels wereldbefaamde schilderij Dulle Griet raak je nooit uitgekeken. Er is altijd wel iets nieuws te zien en te beleven.

Maatstaf van Jamnitzer blinkt weer

De collectie van Fritz blijft verrassen. Wist je dat we een zilveren meetinstrument tentoonstellen, gemaakt door de beroemdste edelsmid van zijn tijd? Deze ‘maatstaf van Jamnitzer’ prijkt sinds 2023 op de Vlaamse topstukkenlijst.

De collectie

Museum Mayer van den Bergh wil zijn rijke kunstcollectie met iedereen delen. Ook de collectiestukken die niet te zien zijn in het museum. Daarom biedt het museum zijn volledige collectie ook online aan. Zo kan iedereen altijd alle werken bekijken.

Pronkstukken

Niet te missen. Deze meesterwerken zullen je verbazen, ontroeren, verwonderen…

Ontdek Bruegel

In het museum sta je oog in oog met het werk van Pieter Bruegel en zijn Dulle Griet.

In restauratie

Zorg dragen voor onze collectie

Museum Mayer van den Bergh zorgt voor een goede bewaring van het huis en de collectie. Maar voor sommige objecten is een goede conservatie niet voldoende. Dan gaan we over op restauratie.

Collectie op reis

Regelmatig krijgen we van binnen- en buitenlandse musea vragen om werken uit het museum te ontlenen. U leest hier waar deze stukken zich bevinden.

Terug van weggeweest

Een overzicht van ontleende werken die na hun reis weer terug in het museum zijn.

Over Fritz en zijn moeder Henriëtte

Wie was Fritz?

Het museum draagt de naam van Fritz Mayer van den Bergh. Wie was hij?

Moeder Henriette van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh is meer dan honderd jaar oud en bestaat uit de collectie van één man. Dat is de verdienste van Henriëtte van den Bergh. Wie was zij?

We hebben jou nodig

Campagne open oproep Publiekslievelingen

Welk werk is voor jou onmisbaar?

Open Oproep

Het museum sluit in april 2025 tijdelijk voor restauratie- en verbouwingswerken. Gelukkig blijft een deel van de collectie zichtbaar in de expo 'Publiekslievelingen'. Heb je een bijzondere band met een van onze collectiestukken? Deel je verhaal en wie weet komt jouw favoriete stuk in de expo terecht!

Meld je aan voor de nieuwsbrief