Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen uit het archief

Museum Mayer van den Bergh huisvest behalve een waardevolle kunstcollectie ook een omvangrijk historisch archief. De kern daarvan werd nagelaten door Henriëtte Mayer van den Bergh, de stichteres van het museum. Het archief bevat een schat aan informatie over de kunstwerken uit de collectie, de stichting van het museum en de bewogen levens van Fritz Mayer van den Bergh, zijn moeder Henriëtte en de familie.

In 2021-2022 wordt het volledige museumarchief gedigitaliseerd en ook online beschikbaar gemaakt. Het bijbehorende onderzoeksproject levert een rijkdom aan verhalen op en werpt een nieuw licht op het museum en zijn oprichters. In dit webdossier vertellen we enkele van deze verhalen.

 

De zoektocht naar Bruegel

In de loop van zijn leven verzamelde Fritz Mayer van den Bergh maar liefst zeven schilderijen en dertig gravures van de Bruegel-familie. Hoe kwam hij deze werken op het spoor? Wat wilde hij wel en wat niet in zijn collectie hebben?

Post uit heel Europa

Hoewel Fritz Mayer van den Bergh zich vooral interesseerde voor Vlaamse en Nederlandse kunst, hadden hij en zijn moeder Henriëtte contact met kunstexperts over heel West-Europa. Hun brieven zijn daardoor ook in musea en archieven buiten Vlaanderen beland.

De verzamelaar en zijn experts

Kunst verzamelen doe je nooit alleen: Fritz Mayer van den Bergh had een groot netwerk van handelaars, verzamelaars en kunsthistorici die hem hielpen om zijn collectie samen te stellen en om meer te weten te komen over kunstwerken.

Figuren uit het verleden

Fritz Mayer van den Bergh had zelf een bijzondere belangstelling voor portretten: hij verzamelde er meer dan vijftig. Het archief geeft ons een idee waar zijn interesse in de portretkunst vandaan kwam.

De visie van Henriëtte

Hoe werd er bij de oprichting van het museum naar Henriëtte gekeken als vrouwelijke museumstichter? Wat heeft zij betekend voor Museum Mayer van den Bergh?

Een exclusief museumbezoek

Een museumbezoek verliep vroeger heel anders dan nu: bezoekers kwamen het museum in via Henriëttes eigen woning en kregen daar een privérondleiding. Brieven en foto’s uit de archieven geven een beeld van het museumbezoek toen Henriëtte nog leefde.

Blog 7 - Portret van een dame

Iconische Italianen in inkt

Het deel van de collectie Mayer van den Bergh dat in de huidige museumzalen misschien het minst goed vertegenwoordigd is, zijn de tekeningen. Daar zijn conservatorische redenen voor. Tegelijk is het behoorlijk jammer, want in Fritz’ collectie speelt kunst op papier een belangrijke rol.

Blog 8 - foto

Topstukken in topconditie: de Mayer van den Berghs en hun kunstrestauratoren

Een grote kunstcollectie betekent ook: een grote verantwoordelijkheid. Het archief van de Mayer van den Berghs toont aan dat Fritz en Henriëtte de conservatie van hun collectie uiterst serieus namen. Wat maakte een restauratie voor hen geslaagd? Hoe kozen ze hun selecte kring van restauratoren? Hoe gingen ze met hen om?

Helpende handen

Helpende handen

In tv-programma’s als Het hoogste bod en Stukken van mensen lijkt het aankopen en verkopen van kunstwerken eenvoudiger dan ooit. In de tijd van Fritz Mayer van den Bergh ging dat wel even anders. Hoe slaagde Fritz er toch in om zo’n imposante collectie uit te bouwen, met werk uit alle hoeken van Europa? En wie hielp hem daarbij?

Meld je aan voor de nieuwsbrief