Overslaan en naar de inhoud gaan

Een uitbundig stilleven

Stillevens: ze zijn om van te smullen. Bijzonder goed ge(s)maakt in de 17de eeuw in de Nederlanden.

Het genre was populair bij Hollandse en ook Vlaamse burgers. Op den duur waren er allerlei soorten stillevens: sobere ontbijtstillevens, luxueuze pronkstillevens, bloemstillevens, fruitstukken, vanitas stillevens… Een vanitas stilleven herinnert de kijker eraan dat het menselijk bestaan vergankelijk is, en dat de tijd snel gaat.

Uitdaging

Ondanks de vele soorten is het idee achter een stilleven meestal hetzelfde. We zien een uitgekiende compositie van objecten. Hier is dat een uitbundig gedekte tafel met druiven en druivenbladeren, schalen en glazen, fruit, kaas, een mes dat net over de tafelrand ligt, een damasten kleed en dito wit tafellaken én een zilveren zoutvat.

Tussen de zuilen staat de godin Fortuna. De glazen en andere serviesstukken reflecteren het licht, als een soort spiegels. Hoe meer materialen en stoffen, hoe groter de uitdaging voor de schilder!

Twintig

Van de Haarlemse schilder Roelof Koets kennen we maar weinig (gesigneerde) werken. Dit is zijn vroegst bekende schilderij. De museumcollectie telt nog een twintigtal prachtige voorbeelden van stillevens. Daar zijn ook werken van Antwerpse meesters bij.

 

Specificaties

  • Roelof Koets, ca. 1592-1654
  • Stilleven met kaas en vruchten, 1625
  • Olieverf op paneel, 71 x 125 cm

Meld je aan voor de nieuwsbrief