Overslaan en naar de inhoud gaan

De Palla. Beschermer van het Heilig Bloed

Van 27 maart t/m 20 mei 2018

Maak kennis met de palla, een bijzonder object uit onze textielcollectie. Een palla is puur praktisch een doek dat tijdens de eucharistie over de kelk wordt gelegd om te voorkomen dat stof het bloed van Christus verontreinigt. Dit exemplaar uit de 16de eeuw vertelt ook een bijzonder verhaal: De Verschijning van Christus aan Maria Magdalena.

Raak me niet aan

Van de drie palla’s in onze collectie vertelt De Verschijning van Christus aan Maria Magdalena als enige een verhaal. De scène wordt ook wel Noli me tangere genoemd. Latijn voor: raak me niet aan. Christus wil niet dat Maria Magdalena, die  het graf bezoekt, hem aanraakt voor zijn hemelvaart. ‘Raak me niet aan, ik ben nog niet opgestegen naar de Vader.’ De belangrijkste zin uit de verrijzenisscène van Johannes in het Nieuwe Testament.

 

Christus als tuinman

Volgens het verhaal herkent Maria Magdalena Christus eerst niet, dan herkent ze in hem haar meester, vervolgens verbiedt Christus haar hem aan te raken. Op de palla wordt het moment van de herkenning uitgebeeld. Christus wordt voorgesteld als tuinman met een spade in zijn hand. Maria Magdalena zit geknield voor hem en strekt haar hand uit. Daarop maakt Christus een afwerend gebaar. Op de tekstbanderol bij het hoofd van Maria Magdalena staat ‘Rabboeni’ (Meester!). Naast de strohoed van Christus zweeft het opschrift ‘Maria’.

 

Maria Magdalena: een complexe figuur

De tekst die de scène op de palla omkadert leest: O vrome zondares, bruid van de hemelse koning. Het is Paus Gregorius de Grote die aan het einde van de 6e eeuw drie vrouwen uit de Bijbel samenvoegt tot Maria Magdalena. In onze collectie vindt u Maria Magdalena ook terug in het Breviarium Mayer van den Bergh en in zestien andere kunstwerken.

 

Praktisch

De Palla. Beschermer van het Heilig Bloed

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief