Overslaan en naar de inhoud gaan

ECCE HOMO

Van 17 november 2017 t/m 25 februari 2018

Met ECCE HOMO stelt het museum zes werken van hedendaagse kunstenaars tentoon: Francis Alÿs, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Sophie Kuijken, Sofie Muller en Luc Tuymans. Hun kunstwerken zijn tijdelijk te zien in de vaste opstelling.

ECCE HOMO: 63 kunstenaars, 9 locaties, 1 wandeling

De presentatie in het museum maakt deel uit van het kunstenparcours ECCE HOMO op negen locaties in de historische Antwerpse binnenstad. 63 Belgische (of in België wonende) kunstenaars stellen er samen tentoon rond één universeel onderwerp: de mens. Een stadswandeling verbindt alle tentoonstellingen en locaties met mekaar.

In ECCE HOMO tonen de geselecteerde hedendaagse kunstenaars ‘het mens-zijn’ vandaag, de mens in al zijn facetten. Dit universele thema overschrijdt de verschillende kunstdisciplines: zowel schilderkunst, sculptuur, installatie, fotografie, video, collage als tekenkunst komen aan bod. Bovendien krijgen zowel jonge, beginnende kunstenaars als gevestigde waarden in de hedendaagse Belgische kunstenscène een stem in dit kunstenparcours.

 

Tentoongestelde werken

In het museum gaan de zes geselecteerde werken elk op hun eigen manier in dialoog met de oude kunst die de vaste collectie van het museum omvat.

De in Cuba geboren maar in België wonende kunstenaar Ricardo Brey presenteert een installatie in de zaal met barokke portretkunst. Luc Tuymans toont een vroeg werk uit 1987 in de Bruegelzaal. Een schilderij van Francis Alÿs vindt dan weer zijn plek in de stillevenzaal van het museum. Sophie Kuijken liet zich inspireren door de bibliotheek in het museum en maakte – geheel in de geest en stijl van de reeds aanwezige portretten in deze zaal – het bevreemdende portret E.H. De Christus-Johannesgroep, één van de topstukken van de collectie van Museum Mayer van den Bergh, vormde dan weer de inspiratiebron voor een nieuw werk in albast van Sofie Muller. Dit laatste topstuk wordt eveneens geconfronteerd met een fotografisch werk van Dirk Braeckman.

 

Praktische info

ECCE HOMO in Museum Mayer van den Bergh

  • 17 november 2017 t/m 25 februari 2018

Tickets

  • Het parcoursticket kost €8 (reductietarief €6 of gratis). Met dit ticket kan u de negen locaties bezoeken.Klik hier voor meer info over kortingen
  • Tickets zijn te koop in Museum Mayer van den Bergh en het Maagdenhuismuseum
  • Opgelet: bij aankoop van een ticket ontvangt u twee papieren. Eén ticket geldt voor het Museum Mayer van den Bergh, het andere voor het Maagdenhuismuseum. U moet beide tickets meenemen om de tentoonstelling te bezoeken.

Rondleidingen

Ontdek het volledige ECCE HOMO-parcours met een gids. Klik hier voor meer info

 

ECCE HOMO is een initiatief van Galerie Geukens & De Vil.

ECCE HOMO is een unieke samenwerking tussen Ackermans & van Haaren, Bank J.Van Breda & C°, Museum Mayer van den Bergh,  Museum Maagdenhuis, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Sint-Joriskerk, ZNA Sint-Elisabeth, Galerie Geukens & De Vil, Marion de Cannière en de Stad Antwerpen. 

www.eccehomoantwerpen.com

Meld je aan voor de nieuwsbrief