Overslaan en naar de inhoud gaan
macro-XRF-scannen van een glasraam in restauratie uit het Museum Mayer van den Bergh, foto Ans Brys.jpg Ans Brys

Wetenschapsdag

Op zondag 28 november is het Wetenschapsdag. Restaurateur Joost Caen vertelt over de complexe restauratie van een kostbaar glasraam uit de Notre-Dame van Parijs en het belang van de vele chemische en technische onderzoeken tijdens de behandeling. 

Geannuleerd

De fysieke Dag van de Wetenschap is geannuleerd. De organisatie van de Dag van de Wetenschap heeft beslist dat de huidige omstandigheden van sterk stijgende coronacijfers en een verdere verstrenging van de maatregelen het jammer genoeg niet meer mogelijk maken om de fysieke Dag van de Wetenschap op een kwaliteitsvolle manier te organiseren. 

Ze willen als coördinator van de Dag van de Wetenschap in deze gezondheidscrisis ook een voorbeeldfunctie vervullen en hun verantwoordelijkheid opnemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Houd onze website in de gaten voor verdere updates. 

Het glasraam met De Annunciatie is een 13de-eeuws meesterwerk dat in de 19de eeuw in de collectie van Fritz Mayer van den Bergh terecht komt. Onlangs is het gerestaureerd door de  internationaal gerenommeerde expert Joost Caen. Hij werkte intensief samen met experten van de Universiteit van Antwerpen voor chemische onderzoeken en beeldanalyses. Met behulp van een MXRF-scanner zijn er heel wat nieuwe gegevens over het glasraam ontdekt. 

Op Wetenschapsdag vertelt Joost Caen hoe complex de restauratie van het glasraam met de voorstelling van De Annunciatie is geweest. De restaurateur geeft toelichting om 11u, 14u en 15u. De plaatsen zijn beperkt.

Praktisch:

  • € 10,00; nadien kan u het museum nog vrij bezoeken
  • Toelichting om 11u, 14u en 15u
  • Vanaf 15 jaar
  • Duur: max. 45 minuten
  • Plaatsen zijn beperkt

Reserveer hier uw ticket

Meld je aan voor de nieuwsbrief