Overslaan en naar de inhoud gaan
Verbouwing Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh breidt uit

Museum Mayer van den Bergh gaat uitbreiden! In de toekomst zal het aanpalende hoekhuis, het ouderlijk huis van Fritz Mayer van den Bergh, deel uitmaken van het museum. Respect voor de historiciteit van het museum gaat in het nieuwe ontwerp hand in hand met museale en bouwtechnische vernieuwing. Tijdens de verbouwingswerken zal een deel van de collectie te zien blijven in het nabijgelegen Maagdenhuis.

Tot 2021 was het districtshuis van district Antwerpen gevestigd in het hoekpand van de Lange Gasthuisstraat, het vroegere stadspaleis en de voormalige woning van de familie Mayer van den Bergh. Het verlaten pand krijgt nu een nieuwe bestemming en wordt onderdeel van Museum Mayer van den Bergh. Voor dit ambitieuze restauratie- en renovatieproject slaan de Raad van Regenten van het museum en de stad Antwerpen de handen in elkaar. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV staat in voor het ontwerp en werkt hiervoor samen met Julian Harrap architects. Dit Britse architectenbureau maakt deel uit van het team dat in Antwerpen ook de Bourlaschouwburg onder handen neemt.

 

RESTAUREREN NAAR 1904

Het historische museum opnieuw samenvoegen met het voormalige woonhuis van de familie Mayer van den Bergh is een logische stap. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten kozen ervoor om het oorspronkelijke museum terug te restaureren naar de situatie van 1904 en het aanpalende gebouwensemble te herstellen tot stadspaleis. Het unieke erfgoedverhaal van Fritz en Henriëtte komt zo nog beter tot zijn recht, terwijl het museum extra ruimte krijgt om meer bezoekers in alle comfort te laten genieten van een bijzonder diverse kunstcollectie. De restauratie en uitbreiding geven ook de collectie zelf meer ademruimte. Met meer dan 60 topstukken op de Vlaamse topstukkenlijst heeft Museum Mayer van den Bergh een uitzonderlijk kwalitatieve kunstcollectie in huis die in de beste omstandigheden moet worden beheerd, bewaard en gepresenteerd.

Rotunda

DEFINITIEF VOORONTWERP

Momenteel werken de architecten verder aan het definitieve voorontwerp. Dit zal klaar zijn in de zomer van 2024. Een exacte startdatum voor de bouwwerken, net als de exacte duur ervan, is nog niet bekend.

VERHALEN VAN ANTWERPENAREN

Tijdens de restauratie- en renovatiewerken is het museum gesloten. Een deel van de unieke kunstcollectie van Fritz Mayer van den Bergh blijft toegankelijk voor het publiek in het nabijgelegen Maagdenhuis. Samen met (groepen van) Antwerpenaren werkt het museum een tijdelijke expo uit waarbij bijzondere verhalen over kunstobjecten uit onze collectie centraal staan. Het resultaat van dit participatietraject zal te bezoeken zijn in het Maagdenhuis van voorjaar 2025 tot 2027.

INFOMOMENT

Tijdens een infomoment tonen we het voorontwerp van het toekomstige Museum Mayer van den Bergh en beantwoorden we graag al je vragen.

Praktisch

  • dinsdag 11 juni
  • doorlopend van 18 tot 20 uur
  • Lange Gasthuisstraat 21, het hoekpand rechts van het museum
  • inschrijven is niet nodig

Meld je aan voor de nieuwsbrief