Overslaan en naar de inhoud gaan
© Ans Brys

Niet zomaar een topstuk

Het mag dan wat mysterieus zijn waar, wanneer of voor wie dit glasraam is gemaakt, één ding is wel duidelijk: het is een topstuk. Meer nog: sinds 2018 staat het op de Vlaamse Topstukkenlijst. Met het Topstukkendecreet wil Vlaanderen ervoor zorgen dat zeldzame en onmisbare voorwerpen niet verloren gaan.

Dit glasraam voldoet zonder meer aan deze criteria: het is niet alleen van bijzonder hoge kwaliteit, het is ook het oudste glasraam in Vlaams museumbezit. De opname op de Topstukkenlijst is meteen ook een erkenning van het kennersoog van verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Van de bijna 900 erkende topstukken komen er maar liefst meer dan 50 uit zijn verzameling.

Erkende topstukken mogen Vlaanderen niet zomaar verlaten. Daarvoor heb je toelating nodig. Een terugkeer naar de Notre-Dame is dus niet meteen aan de orde. Wie een erkend topstuk in huis heeft, moet het ook in de best mogelijke omstandigheden bewaren en zorgen dat het in goede conditie blijft. De doordachte restauratie van dit glasraam maakt deel uit van dit ‘zorgtraject’.

© Ans Brys (voor restauratie)

Meld je aan voor de nieuwsbrief