Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruegel van Antwerpen?

Is Pieter Bruegel ook in Antwerpen geboren? Daar is tot op vandaag veel discussie over. Bruegelkenner Manfred Sellink (geen Antwerpenaar!) pleit voor Antwerpen als Bruegels geboortestad.

Misschien is Pieter Bruegel wel in Antwerpen geboren. Volgt u even de redenering in twee stappen die Bruegelkenner Manfred Sellink heeft ontwikkeld?

  • Uit 1551 dateert een van de zeldzame zekerheden over Bruegels leven. Dat jaar wordt hij als kunstenaar ingeschreven in het Sint-Lucasgilde. Schilders die in Antwerpen werkten moesten dat doen. Maar je kon het alleen doen als je een geregistreerde burger was. Een Antwerpenaar dus.
     
  • Dus: zeker vanaf 1551 woont en werkt Bruegel in Antwerpen. Maar geen enkele bron vermeldt dat hij zich ooit als poorter (zeg maar: Antwerps stadsburger) heeft ingeschreven. Dat was verplicht voor wie in de stad kwam wonen en werken. Mogelijke verklaring: als geboren Antwerpenaar heeft Bruegel zich nooit moeten inschrijven!
     
  • Het jaar 1551 en Bruegels inschrijving in het gilde biedt ook een aanwijzing voor Bruegels geboortejaar, dat we niet kennen. Je werd lid van de gilde na je opleiding als leerling en gezel. Doorgaans was je dan 20 tot 25 jaar. Dus: Bruegel is geboren tussen 1526 en 1531. Dat is ook waar anderen op uitkomen, op basis van andere bronnen en uitgangspunten. Even situeren: ca. 1527, dat is een halve eeuw en dus twee generaties voor Rubens in 1577 wordt geboren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief