Overslaan en naar de inhoud gaan

De bewening van Christus

Terug van de tentoonstelling 'Move-Remove. Masterpieces of Medieval Art' in TreM.a – Museum van Oude Kunsten (Namen). Te bezoeken van 10.11.2018 t/m 10.02.2019.

In België – zowel in Vlaanderen als in Wallonië-Brussel – hanteren de respectievelijke regeringen en besturen ‘Topstukkenlijsten’. Het zijn deze Topstukken en Schatten die het TreM.a in de tentoonstelling wil valoriseren. De tentoonstelling gaat in op de redenen achter dergelijke ranglijsten en het belang van preventieve maatregelen om het roerend erfgoed te beschermen. De mobiliteit van kunstwerken wordt aan de hand van drie hoofdthema’s toegelicht: het ‘reizen’ van kunstwerken en grondstoffen (‘Move’);  de regelgeving inzake de bescherming en de ondernomen acties met betrekking tot het onderhoud, de conservatie en restauratie van het cultureel patrimonium (‘Protect’); de problematiek inzake kunstdiefstal en kunsthandel (‘Remove’).

Het Museum Mayer van den Bergh leent de Bewening van Christus van Vrancke van der Stockt uit. Sinds 2009 prijkt het op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Vrancke van der Stock verwerkte zowel invloeden van Rogier van der Weyden als van Hans Memling. Eveneens uniek aan het werk is de bijzondere artistieke waarde van het schilderij.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief