De heks zoals je die nu kent, met pruttelende kookpot, bezem en zwarte kat, werd eigenlijk 450 jaar geleden bedacht door Pieter Bruegel de Oude. Het is bijna beangstigend dat er zoveel gelijkenissen zijn met hoe een heks nu in het collectieve geheugen voortleeft en hoe dat toen begon.
Er waren maar twee prenten nodig - allebei van uitmuntende artistieke kwaliteit - om voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa te introduceren. Ontdek die allereerste prenten en kom meer te weten over hoe de heksenvervolging verliep, over de vermeende krachten van heksen en allerlei gebruiken over toverij in Brugge en de Nederlanden.
De heksen en hun wereld presenteren zich op één van de meest authentieke plekken die Brugge rijk is: de middeleeuwse zolder van het Sint-Janshospitaal. Van daaruit nemen ze je mee de stad in, door nacht en mist over de Brugse daken...
Een van de belangrijkste oorzaken van de hekserijvervolgingen was de Kleine IIstijd van ca. 1550. Deze ingrijpende klimaatswijziging werd heksen verweten. In de tentoonstelling wordt het winterse klimaat in de Nederlanden geïllustreerd door het Winterlandschap met vogelknip en vlucht naar Egypte van Pieter Brueghel II uit de collectie van Museum Mayer van den Bergh.