In het kader van het Europees Erfgoedjaar, organiseert de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met andere Europese stichtingen de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’. Het is het moment bij uitstek voor de Stichting om enkele van haar kunstwerken in de kijker te plaatsen en het Europese publiek kennis te laten maken met haar werking in het erfgoeddomein. De Stichting zet zich ondermeer in voor het behoud en de bescherming van topstukken uit het Belgisch erfgoed. Kunstwerken worden door het Erfgoedfonds verworven, gevaloriseerd en publiek toegankelijk gemaakt.
Uit het Museum Mayer van den Bergh wordt de Kruisdraging van Christus, door een navolger van Jheronimys Bosch getoond. De familie Jacobs van Merlen – verwant met de familie Mayer van den Bergh – schonk het schilderij aan het Erfgoedfonds, die het op haar beurt in 2010 in permanente bruikleen aan het museum gaf. Het was een unieke kans voor het museum om haar collectie schilderijen uit de omgeving van Bosch en Bruegel uit te breiden. In haar testament had Henriëtte Mayer van den Bergh immers bepaald dat niets aan de collectie mocht toegevoegd of verwijderd worden. In 2004 besliste de Raad van Regenten, huidige eigenaar van het museum en de collectie – om een uitzondering te maken op dat principe door middel van permanente of langdurige bruiklenen.
Meer info
Expo
- http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/van-tiepolo-tot-richter-dialoog-europa
- http://www.erfgoed-kbs.be/nieuws/van-tiepolo-tot-richter-dialoog-europa
Koning Boudewijnstichting: http://www.erfgoed-kbs.be/
Beeld boven: In navolging van Jheronimus Bosch, De Kruisdraging, ca. 1540, olie op paneel, 107 x 149 cm, Schenking van de familie Jacobs van Merlen, coll. Koning Boudewijnstichting, in depot in het Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen, © Studio Philippe de Formanoir.