Overslaan en naar de inhoud gaan

De mens achter de verzamelaar

Wie was Fritz Mayer van den Bergh? Wie was de mens achter de verzamelaar?

Paarden, bloemen en foto’s

Van Fritz Mayer van den Bergh weten we al bij al (nog) niet zo heel veel. Hij is rijkgeboren, blijft ongehuwd, woont bij zijn moeder in de Lange Gasthuisstraat en in het ruime kasteel Pulhof.

Hij houdt erg van volbloedpaarden en de jacht. En van bloemen en planten: met zijn zelfgekweekte dahlia’s wint hij zelfs prijzen. Hij verkeert in hoge adellijke en bourgeoiskringen in Antwerpen en omgeving. De voertaal is daar in zijn tijd Frans, en een favoriete bezigheid zijn gekostumeerde bals.

We weten ook dat Fritz graag fotografeerde. Welke foto’s uit het museumarchief hij maakte, onderzoeken we momenteel nog.

 

In Bruegelkleren

Fritz Mayer van den Bergh neemt deel aan het publieke leven in Antwerpen: als lid van de kerkfabriek van de Augustinuskerk en ook als erelid van de Scalden, een culturele vereniging waar hij mensen ontmoet die actief zijn in de kunstwereld: schrijvers, musici, kunstenaars…

In 1894 is heel Antwerpen in de ban van de wereldtentoonstelling 'Oud-Antwerpen'. Voor de gelegenheid reconstrueert men zelfs het 16de-eeuwse stadscentrum. Ook Fritz Mayer van den Bergh viert mee, in kleren uit Bruegels tijd. Zijn moeder financiert de reconstructie van het pand De Drie Koningen.

 

Duitse legenden

Fritz Mayer van den Bergh vertaalt ook middeleeuwse sagen en sprookjes uit het Duits. Hij doet dat in het Nederlands. Dat is niet vanzelfsprekend in zijn Franstalige en aristocratische milieu. Het werk zal dankzij zijn moeder in 1902 postuum worden uitgegeven. Rijnsche Legenden, heet het, met illustraties door zijn vriend Edmond van Offel.

Fritz Mayer van den Bergh schrijft in het voorwoord: “Deze legenden behooren tot de vroege tijden van eenen stam zoo dicht met ons verwant dat er tussen zijne volksspraak en de onze geen bepaalde grens te vinden is.”

 

Wat we (nog) niet weten…

Veel is dus nog onbekend over Fritz Mayer van den Bergh. Samen met wetenschappelijke partners onderzoekt het museum momenteel zijn leven en het milieu waarin hij leefde. Dat zal ongetwijfeld een nieuw licht werpen op de Antwerpse belle époque en haar high society.

Meld je aan voor de nieuwsbrief