Overslaan en naar de inhoud gaan

De parabel van de verloren zoon

Terug van de tentoonstelling 'Feesten en Kermissen ten tijde van de Bruegels’ in Het Musée de Flandre (Cassel). Te bezoeken van 16.03.2019 tot 14.07.2019.

Nu Europa de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude herdenkt, organiseert het Musée de Flandre van 16 maart tot 14 juli 2019 de tentoonstelling ‘Feesten en Kermissen ten tijde van de Bruegels’.

In de 16de een 17de eeuw waren platvloerse en schelmse feesten niet alleen een voorrecht voor de boeren. Ze werden ook gekleurd door galante scènes waarin de vleselijke genoegens werden bejubeld.

In het begin associëren de schilders deze voorstellingen met de ‘Verloren zoon’ in een Bijbelse context. Op de achtergrond zijn dan vaak zinnenprikkelende scènes te zien.

Het schilderij ‘De parabel van de verloren zoon’, toegeschreven aan Frans Pourbus, is een mooi voorbeeld van dergelijke ‘galante scène’. Het Musée de Flandre bezit een werk van Ambrosius Benson met een vergelijkbare opbouw. De twee panelen worden samen tentoongesteld.

De expo neemt een ongebreidelde duik in twee eeuwen vermakelijkheden, dans en muziek!

Meld je aan voor de nieuwsbrief