Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie kapitelen

Terug van de tentoonstelling 'Naissance de la sculpture. Saint-Denis, Paris, Chartres 1135-1150' in Musée de Cluny (Parijs). Te bezoeken van 10.10.2018 t/m 07.01.2019.

Het Musée de Cluny is het ideale kader voor deze tentoonstelling over het ontstaan en de eerste ontwikkelingen van de vroeggotische beeldhouwkunst in het ‘Île de France’. Het beheert immers een bijzonder rijke collectie aan romaanse en gotische sculptuur. De expo start bij de romaanse beeldhouwkunst. Vervolgens wordt de evolutie naar de vroeggotische beeldhouwkunst aan de hand van de portaalsculpturen van de abdij van St. Denis en van de kathedraal van Chartres toegelicht. Een nieuwe ornamentele decoratieve vormentaal onstaat uit de fusie van voornoemde ensembles. Deze wordt vastgelegd in modellenboeken waarvan steenhouwers, werkzaam op andere sites - ondermeer in Saint-Germain-des-Prés -, gretig gebruik maken. Daarnaast worden de overeenkomsten tussen de beeldhouwkunst en de grafische kunsten, zoals miniaturen en glasramen, aangetoond alsook het teruggrijpen naar byzantijnse en antieke bronnen.

Het Museum Mayer van den Bergh leent drie kapitelen, waarschijnlijk afkomstig uit Saint-Germain-des Prés, aan het Musée de Cluny uit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief