Overslaan en naar de inhoud gaan

Fragment van een tafelfontein

Terug van de tentoonstelling 'Myth and Mystique: Cleveland’s Gothic Table Fountain' in The Cleveland Museum of Art. Te bezoeken van 09.10.2016 t/m 26.02.2017.

The Cleveland Museum of Art is de trotse eigenaar van een gotische tafelfontein. Dit uitzonderlijk en uniek object is een automaat dat hydraulisch werkt. Het laat wieltjes draaien en belletjes rinkelen. Het object is ca. 1320-1340 vervaardigd in Parijs uit verguld zilver met emaille. Mediëvisten wereldwijd erkennen het kunstwerk als het enigste nog bestaande fontein van dit type. In de kleine Focustentoonstelling wordt deze fontein gecontextualiseerd. Andere bruiklenen informeren ondermeer over de techiek, het artistieke aspect en over de functie.

Het Museum Mayer van den Bergh geeft een fragment van een tafelfontein in bruikleen. Voor de eerste keer wordt dit object samen getoond met nog een ander fragment, bewaard in Santiago de Compostela, en met de fontein van Cleveland. Het zijn de enigste fysieke getuigen van dergelijke vernuftige automaten uit de middeleeuwen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief