Overslaan en naar de inhoud gaan

Geboorte van Jezus

Terug van de tentoonstelling 'Il Rinascimento europeo di Antoine de Lonhy' in Palazzo Madama (Turijn). Te bezoeken van 07.10.2021 t/m 09.01.2022.

Antoine de Lonhy, opgeleid in Bourgondië en zodoende vertrouwd met zowel de Vlaamse als de Franse kunst, was een veelzijdige en invloedrijke schilder. Hij ontwikkelde een eigen Renaissance-vormentaal: een synthese van verschillende stijlen met behoud van middeleeuwse elementen. Zijn ‘internationale’ stijl had een belangrijke impact op de artistieke ontwikkelingen in de regio’s van Piedmont en Savoy in de tweede helft van de 15de eeuw. De tentoonstelling is gewijd aan die bijzonder actieve periode in de loopbaan van de meester.

Ook de Geboorte van Jezus vertoont nog stijlkenmerken van de Vlaamse primitieven. De massieve, gedrongen figuren herinneren aan werken van de Meester van Flémalle en zijn omgeving. Typisch is de gecompliceerde dakconstructie waardoor de voorstelling aan ruimtelijkheid wint. Het paneel - dat Fritz Mayer van den Bergh in 1898 aankocht te Parijs - maakte oorspronkelijk deel uit van een veelluik. Op de tentoonstelling wordt het ontmantelde retabel gereconstrueerd aan de hand van de nog bewaarde retabelluiken.

Antoine de Lonhy Geboorte van Jezus, Frankrijk, ca. 1460-1470

 

Expo

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief