Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezonde appelwangetjes

Met gezonde appelwangetjes en in een feestelijke jurk met blauwe linten. Zo is Henriëtte als 18-jarige jonge vrouw vereeuwigd.

Henriëtte komt ter wereld op 9 juli 1838.  Vader Jan Felix van den Bergh (1807-1885) en moeder Henriëtte Elsen (1814-1901) stammen uit vooraanstaande families met een aanzienlijk fortuin. Samen krijgen ze 3 dochters: Henriëtte, Clementine en Elisabeth Eugénie.

Henriëttes vader verdient de kost als zakenman en is actief in het Antwerpse politieke leven. De zusjes komen niets tekort. Ze brengen hun eerste levensjaren door in de Keizerstraat – in het huidige Snijdershuis – en verhuizen later naar de Huidevetterstraat.  Ze krijgen een goede opvoeding, zoals dat hoort in de burgerlijke middens. Als jong meisje tekent en schildert Henriëtte. Ze leert ook pianospelen en in haar vrije tijd borduurt ze.

 

Dit portret toont Henriëtte als een jonge en levenslustige vrouw van 18 jaar oud. Haar ouders bestellen het in 1857 bij Jozef Van Lerius, omdat ze in dat jaar trouwt. Zo hielden ze een aandenken aan hun dochter in huis. Van Lerius portretteert Henriëtte met gezonde appelwangetjes en in een feestelijke jurk met blauwe linten. Van Lerius is op dat moment een geliefde schilder van portretten en romantische taferelen in de Antwerpse society. Hij verkoopt zijn schilderijen tot in Amerika toe. Ook koningin Victoria van Engeland wilt een werk van hem.

>> Volgende

Meld je aan voor de nieuwsbrief