Overslaan en naar de inhoud gaan

Over het museum

Museum Mayer van den Bergh is een heel bijzonder museum. Verneem hier waarom.

Een driesterrenmuseum

  • U wil topstukken zien en verrast worden? De collectie van Fritz Mayer van den Bergh bevat topkunst en is in elke kamer anders. Ze zal u verbazen en verwonderen.
  • U wil een eigenzinnig museum op mensenmaat? Dit museum is het werk van één man. Zijn moeder bouwde het na zijn vroege dood.
  • U wil een gezellig, knus museum? Het museum is ook een intiem huis.
  • U wil even de tijd en de drukte vergeten? De collectie is al meer dan een eeuw nagenoeg dezelfde. Uw bezoek is een echte reis door de tijd.
  • U kent de wereldbefaamde schilder Bruegel? Zijn werk hangt in de grootste musea. Hij werkte in Antwerpen en is in de stad (en in Vlaanderen) alleen hier te zien. En met wat voor een werk: zijn Dulle Griet is een wereldschilderij. Een echte must-see!

 

Veel musea in één

Een bezoek aan Museum Mayer van den Bergh, dat is een bezoek aan verschillende musea. Omdat de collectie zo gevarieerd is. En alles is behapbaar.

  • Schilderkunst: is een zeer belangrijk deel. Van heel vroege paneeltjes tot en met de 17de eeuw. U komt ogen te kort voor de stillevens, landschappen, (kinder)portretten, taferelen met mythen en religieuze verhalen…
  • Beeldhouwkunst: is ontzettend rijk. Van wondermooie ivoren reliëfs uit de vroege middeleeuwen tot ontroerende beeldengroepen uit de 16de eeuw. Veel stukken zijn klein en erg verfijnd. U raakt niet uitgekeken op de retabels met hun massa’s kleine beeldjes.
  • Toegepaste kunsten: dat zijn ‘bruikbare’ objecten die er kunstig uitzien. Het zijn vaak pareltjes. Fritz Mayer van den Bergh had bijzondere belangstelling voor glasramen, textiel, munten en penningen, meubels, kistjes en koffers…

Kwetsbare kunst op perkament en papier: dat zijn handschriften met miniaturen, aquarellen op papier, tekeningen… Daarvan bezit het museum schatten. Ze worden maar spaarzaam tentoongesteld. Maar u kunt ze ook via andere wegen ontdekken, bijvoorbeeld digitaal.

Meld je aan voor de nieuwsbrief