Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen in het museum

Aanbod leerlingen lager onderwijs

Een uitstap met de klas? Kom naar het museum! Een perfecte mix van educatie en ontspanning zorgt ervoor dat u gemakkelijk uw leerstof kunt koppelen aan een museumbezoek.

Het aanbod sluit aan bij eindtermen en de lessen Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. Sommige musea bieden voor-en naverwerkingen van het museumbezoek aan. Zo kan u een concretere invulling geven aan uw leerstof.

Vindt u niet wat u zoekt? Dan is maatwerk mogelijk in samenspraak met het museum. De toegang is volledig gratis voor schoolgroepen, enkel de prijs van de gids wordt aangerekend. Schoolgroepen, met of zonder gids, moeten vooraf reserveren.

 

Museum Mayer van den Bergh

Voor leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar

Het Museum Mayer van den Bergh is een huis vol kunst. Letterlijk en figuurlijk. Verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh heeft zijn hele leven lang allerlei soorten kunst bewaard in zijn woning. Gaande van de late Middeleeuwen (14de eeuw) tot de renaissance (16de eeuw), met een speciale belangstelling voor Bruegel.

Leerlingen uit het lager onderwijs maken op interactieve wijze kennis met kunst. ‘Pieters Picknick’ is één van de interactieve rondleidingen die het museum aanbiedt. In dit museumspel krijgen de leerlingen een picknickmand met attributen en een tablet. Zo lossen ze allerlei raadsels en opdrachten op en leren ze spelenderwijs meer over de kunstwerken.

 

Museum Vleeshuis

Voor leerlingen van het 2de t/m 6de leerjaar

Wilt u uw leerlingen iets leren over de wereld van klanken, muziek en dans? Dan bent u bij Museum Vleeshuis aan het juiste adres. Met een resem (oude) muziekinstrumenten, danszalen en andere muzikale benodigdheden neemt het museum de leerlingen mee op een levendige reis naar de wereld achter de muziek.

Samen met uw klas en de PDA, de handcomputer van het museum, volgt u een interactieve rondleiding over slagwerk.

 

Rubenshuis

Voor leerlingen van het 1ste t/m het 6de leerjaar

Kom in het voorjaar van 2015 met de klas naar de exclusieve tentoonstelling ‘Rubens privé. De meester portretteert zijn familie’. Topstukken van Rubens van over de hele wereld worden hiervoor teruggebracht naar het Rubenshuis, de plaats waar ze zijn vervaardigd.

In deze expo zien de leerlingen Rubens als nooit tevoren: als schilder, als echtgenoot en als vader. De nadruk ligt op het gezin, de huiselijkheid en de familiale verbondenheid. Nergens is deze zo waarheidsgetrouw als op de plek waar hij zelf woonde, het Rubenshuis.

 

Middelheimmuseum

Voor leerlingen van het 1ste t/m 6de leerjaar

Ook bij mooi weer kan u met de leerlingen in een museum terecht. Het Middelheimmuseum is een openluchtmuseum met moderne en hedendaagse kunst. Er staan onder andere beeldhouwwerken die gelinkt zijn met de Eerste Wereldoorlog.

Geeft u les over dit geschiedkundig thema en wilt u meer praktisch, concreet en creatief te werk gaan? Dan komt de rondleiding ‘Ballade ’14-‘18’ goed van pas. Deze neemt u mee naar honderd jaar geleden met een dagboek vol verhalen en getuigenissen van WO I.

Verder is er nog het museumspel ‘Muzzzé’. Al het spelmateriaal met handleiding zit gebundeld in een handig koffertje. De kinderen kiezen één van de tien thema's en verkennen nadien met de koffer zelfstandig het park.

 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar

Heilige plaatsen zijn onmiskenbaar verbonden aan een godsdienst. En dat zijn ook de heilige boeken. Tijdens de interactieve rondleiding ‘Heilige Boeken’ leren leerlingen meer over de geschriften en boeken van de drie wereldgodsdiensten: het jodendom, de islam en het christendom.

Hoewel deze drie godsdiensten veel van elkaar lijken te verschillen, hebben ze toch veel met elkaar gemeen. Deze uitstap is perfect combineerbaar met de rondleiding ‘Heilige Plaatsen’.

 

Het MAS | Museum aan de Stroom

Voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar

Het MAS heeft een zeer uitgebreid aanbod voor het lager onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld de interactieve rondleiding Wereldhaven +6  Waar water waakt... De leerlingen ontdekken aan de hand van zoek-, kijk- en doe- opdrachten de geschiedenis van de haven van Antwerpen van de 16de eeuw tot nu. Deze bewogen tocht geeft meer inzicht in de geschiedenis van een van de meest actieve havens aller tijden.

 

Voor leerlingen van het 3de en 4de leerjaar

Is macht iets van deze tijd of van vroeger? Tijdens de rondleidingMegamachtig worden uw leerlingen geconfronteerd met macht. Ze maken kennis met de slimste, de mooiste, de rijkste en de sterkste.

 

Voor leerlingen van het 1ste leerjaar

TijdensAtelier de kleine ontdekkingsreiziger ontmoeten uw leerlingen allerlei nieuwe culturen en figuren. Zo luisteren de kinderen naar het verhaal van een mummie die op het punt staat om een wel héél lange reis te maken.

Even later ontmoeten ze een mysterieuze olifant uit India. In Afrika verschuilen de avonturiers zich achter een masker en heel even herkent u uw klas niet meer.

Na al dit speur- en zoekwerk gaan de kinderen aan de slag in het atelier waar ze een prachtig verstopkunstwerk maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief