Overslaan en naar de inhoud gaan

Koptisch textielfragment

Terug van de tentoonstelling ‘Wol en linnen. Egyptisch textiel van de late Oudheid’ in het Koninklijk Museum van Mariemont (Morlanwelz). Te bezoeken van 09.02.2019 tot 26.05.2019.

Het Koninklijk Museum van Mariemont bewaart meer dan tweehonderd weefsels Egyptisch textiel daterend van de derde tot de twaalfde eeuw, de Fill-Trevisiol collectie. De expo toont kledingstukken en weefsels die bestemd waren voor huisinrichting, waaronder textiel dat nog nooit aan het publiek getoond werd.

De bezoeker kan in de tentoonstelling de verschillende weeftechnieken en kleurstoffen ontdekken. Er worden ook parallellen gelegd tussen de textielcollectie en de mozaïekkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst van die tijd.

Het Koptisch medaillon in tapisserietechniek van het Museum Mayer van den Bergh vult een lacune in de Fill-Trevisiol-verzameling: de religieuze iconografie. Het dateert uit de 6de of 7de eeuw en verbeeldt het Bijbels verhaal van Jozef die door zijn broers verkocht wordt. Dat verhaal was erg populair in Egypte. Het medaillon is een kostbaar decoratief element dat hoogstwaarschijnlijk werd ingeweven in een tunica.

Meld je aan voor de nieuwsbrief