Overslaan en naar de inhoud gaan

Landschap met de rust op de vlucht naar Egypte

Terug van de tentoonstelling 'Das Paradies auf Erden. Flämische Landschaften von Bruegel bis Rubens' in de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Kunsthalle (Dresden). Te bezoeken van 01.10.2016 t/m 15.01.2017.

De collectie van Dresden omvat een rijke verzameling van artistiek hoogstaande Vlaamse landschappen, gaande van het maniërisme tot aan de barok. Nochtans is deze deelcollectie weinig bekend. Tijdens deze tentoonstelling pakt Dresden uit met schilderijen, tekeningen en prenten van dit genre. Hiaten worden opgevuld met internationale bruiklenen.

Het Museum Mayer van den Bergh geeft Landschap met de rust op de vlucht naar Egypte van Matthijs Cock in bruikleen. Het schilderij is een van de weinige werken die met grote waarschijnlijkheid aan M. Cock toe te schrijven zijn. De meester speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst als een zelfstandig en nieuw genre. Zowel invloeden van Joachim Patinir als van Italiaanse meesters zijn zichtbaar. Centraal rusten Maria en Kind uit, rechts achterin wordt de vlucht naar Egypte zelf uitgebeeld. Links de populaire middeleeuwse legende van het miraculeus opschietende korenveld dat de vlucht van de heilige familie voor hun achtervolgers maskeerde.

Meld je aan voor de nieuwsbrief