Overslaan en naar de inhoud gaan

Liber Amicorum

Jan van der Meyen

Terug van de tentoonstelling 'In vriendschap verbonden, Het Liber Amicorum of het vriendenboekje in de 16de eeuw en de 17de eeuw in de Nederlanden' in Museum Rockoxhuis (Antwerpen). Te bezoeken van 28.09.2013 t/m 15.12.2013.

Vriendenboekjes waren ook in Rockox’ tijd een hebbeding, pareltjes in zakformaat. Het dierbaar kleinood werd door de student als uitnodiging aan medestudenten, professoren en verwanten aangeboden om commentaren, citaten en opdrachten te schrijven, vaak mooi verlucht. Het vriendenboekje geeft ons de gelegenheid het spoor van de vaak rondreizende de student te volgen en zijn sociaal netwerk te ontrafelen.

Het vriendenboekje van Nicolaas Rockox vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Daarnaast worden een 15tal andere boekjes getoond, waarin kennissen en verwanten van Rockox gesigneerd hebben. Ons Liber Amicorum werd als bruikleen gekozen voor de signatuur van Andream Solis, de zoon van de beroemde Duitse graficus Virgilius Solis. Hij plaatste zijn naam op 13 april 1573 onder de gekleurde tekening van een Nürnbergse schone, weergegeven in profiel, op fol. 58 verso.

'In vriendschap verbonden, Het Liber Amicorum of het vriendenboekje in de 16de eeuw en de 17de eeuw in de Nederlanden' loopt van 28 september tot en met 15 december 2013. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief