Overslaan en naar de inhoud gaan

Meesterwerk in miniatuurkunst

Van 9 oktober 2015 tot 31 januari 2016

Miniaturen spreken nog steeds tot de verbeelding. Een 12de-eeuws handschrift uit onze collectie ontsluiert na conservatie en restauratie verbluffende kleuren en technieken.

Een mix van erudiete of rijke opdrachtgevers, sublieme miniaturen, prachtig uitgewerkte initialen en veelal onbekende meesters staan in de middeleeuwen garant voor bijzonder mooie manuscripten. Eén daarvan is een 12de-eeuws handschrift uit onze collectie.

 

Sawalo-handschrift

Verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh is niet alleen de ontdekker van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Ook verluchte handschriften en miniaturen koopt hij aan. Eén daarvan is een 12de-eeuws handschrift uit de omgeving van de Meester van Sawalo, die de miniatuurkunst in deze periode tot een hoogtepunt brengt.

Lapis lazuli

Onlangs is dit manuscript gedigitaliseerd, geconserveerd, gerestaureerd en in het laboratorium onderzocht. Verrassend is het gebruik van lapis lazuli in dit evangeliarium. Lapis lazuli is een bijzonder kostbaar minerale steen, die werd vermalen tot verf. In dit handschrift geeft het schitterende blauwe details.

 

Praktisch

Meesterwerk in miniatuurkunst

Van 9 oktober 2015 t/m 31 januari 2016
Locatie: zaal 7: Bibliotheek.
Prijs: u betaalt de toegang tot het museum
U kan het volledige werk ter plaatse ook digitaal doorbladeren.

 

In samenwerking met Illuminare – Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven)

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief