Overslaan en naar de inhoud gaan

Panelen Antwerpen-Baltimore

ca. 1400

Terug van de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' in het Museum Boymans van Beuningen (Rotterdam). Te bezoeken van 13.10.2012 t/m 10.02.2013.

Vanaf 13 oktober 2012 tot en met 10 februari 2013 liep in het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam (Nederland) de prestigieuze tentoonstelling De weg naar Van Eyck. De expositie toonde ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400.

Vrijwel alle schilderijen die nog bestaan uit deze periode werden voor deze speciale gelegenheid naar Rotterdam gehaald. Een selectie van topstukken die voor het eerst bijeen was. Door de kwetsbaarheid van de panelen was dit mogelijk ook de laatste keer. De panelen werden aangevuld met een kleine maar hoogstaande selectie van beelden, goudsmeedwerk, verluchte handschriften en tekeningen.

 

Vier panelen herenigd

De twee panelen van het zogeheten ‘Antwerpen-Baltimoreluik’ uit het Museum Mayer van den Bergh waren in Rotterdam uitzonderlijk herenigd met die uit het Walter Art Museum te Baltimore. Vroeger waren de vier schilderijen één kunstwerk en was het vermoedelijk een reisaltaar. Fritz Mayer van den Bergh kocht hiervan twee panelen aan in Parijs in 1898.

We weten niet met zekerheid wanneer deze vier schitterende schilderijtjes van mekaar gescheiden zijn. Ze worden nog vermeld in een veilingcatalogus van 1843. Maar het is niet duidelijk of hiermee alle panelen worden bedoeld of slechts twee. Fritz Mayer van den Bergh kocht er in 1898 twee aan; op dat moment was het reisaltaar dus al gedemonteerd. Maar mogelijk zijn de werken op een vroeger tijdstip van mekaar gescheiden. In Rotterdam kan u de panelen uitzonderlijk voor het eerst terug bij mekaar zien. Een unieke gebeurtenis!

 

Topstukkenlijst

De panelen van het zogeheten ‘Antwerpen-Baltimoreluik’ staan in de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden én met toelating van de Vlaamse Gemeenschap mogen ze het museum verlaten.

'De weg naar Van Eyck' liep van 13 oktober 2012 tot en met 10 februari 2013. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief