Overslaan en naar de inhoud gaan

Paramentversiering in 'opus anglicanum'

Terug van de tentoonstelling 'L’Art en broderie au Moyen Âge' in het Musée de Cluny (Parijs). Te bezoeken van 23.10.2019 t/m 20.01.2020.

Het Musée de Cluny bezit een rijke collectie textiel, daterend van de 12de tot het begin van de 16de eeuw. Aangevuld met (inter)nationale bruiklenen getuigt deze tentoonstelling van de rijkdom en diversiteit van het middeleeuws borduurwerk. Alle mogelijke aspecten komen aan bod: productiecentra, ambachtslui en opdrachtgevers, materialen en technieken, motieven en modellen, profaan en religieus gebruik.

Voor de tentoonstelling leent het Museum Mayer van den Bergh een altaarkleed uit. De vijf fragmenten vormen een geheel en stellen de marteldood van vijf mannelijke heiligen voor. Het delicate werk is exemplarisch voor het opus anglicanum, een Engelse borduurtechniek van hoge kwaliteit. Fritz Mayer van den Bergh kocht het in 1892 aan uit de verzameling Verhaegen. Andere delen van hetzelfde parament, met de voorstelling van vrouwelijke heiligen, stond hij af aan het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief