Overslaan en naar de inhoud gaan

Paramentversieringen in Opus Anglicanum

Terug van de tentoontelling 'Opus Anglicanum: Masterpieces of English Medieval Embroidery' in het Victoria and Albert Museum (Londen). Te bezoeken van 01.10.2016 t/m 05.02.2017.

Het Victoria and Albert Museum toont Engels middeleeuws borduurwerk, Opus Anglicanum, van de 13de eeuw tot de Reformatie. Deze specifiek Engelse middeleeuwse kunstvorm wordt gekaderd in een ruimere artistieke, religieuze en cultuurhistorische context. Belangrijke, nog bestaande ensembles worden samengebacht. Ze getuigen van groot vakmanschap, en ze verstrekken informatie over ontwerp, onderwerp en techniek, de opdrachtgevers en de uitvoerders.

De paramentversiering die het Museum Mayer van den Bergh in bruikleen geeft, toont vijf mannelijke heiligen: Stefanus, Paulus, Hypolithus, Bartholomeus, Jacobus. Fritz Mayer van den Bergh verwierf het textiel in 1892 uit de Collectie Verhaegen. Het weefsel wordt samen met een gelijkaardig stuk, bewaard in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, Brussel getoond. Het Brusselse weefsel brengt de martelingen van Agatha, Margaretha, Catharina en Lucy in beeld. Oorspronkelijk maakten beide fragmenten deel uit van eenzelfde ensemble. In 1893 verkocht Fritz Mayer van den Bergh het fragment met de vrouwelijke heiligen aan het Brusselse museum.

Meld je aan voor de nieuwsbrief