Overslaan en naar de inhoud gaan

Pers en trade

Bent u touroperator of organiseert u pakketreizen voor groepen of individuele bezoekers? Ontdek hier ons aanbod.

Over het museum

Op nauwelijks 10 jaar tijd verzamelde Fritz Mayer van den Bergh zo’n 6000 kunstobjecten. Na zijn plotse dood in 1901 blijft moeder Henriëtte achter met een onvervulde wens van haar zoon: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. In 1904 vervult Henriëtte die wens. Sindsdien is Museum Mayer van den Bergh een intiem eerbetoon van een moeder voor haar overleden zoon.

Een museum van fijnproevers voor fijnproevers

Wie het museum bezoekt, stapt een wereld binnen vol schilderijen, retabels, beeldhouwwerk, handschriften en wandtapijten. Stuk voor stuk opgesteld in een sfeervol interieur vol delicate, kleine kunstschatten. Bovenal voel je de geestdrift en het kennersoog van Fritz en de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. Onder de topstukken bevindt zich een van de hoogtepunten van de Westerse cultuurgeschiedenis: Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

Moet u zeker zien

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, 1563

‘Dulle Griet’ is het meest mysterieuze schilderij van Bruegel. Tot vandaag proberen is de betekenis van dit vulkanische schilderij nog niet gevonden. Het is hét topstuk van het museum en de aankoop ervan door Fritz in 1894 was een jongensdroom die uitkwam. Dankzij de restauratie zijn de verbluffende kleuren en kleine details opnieuw zichtbaar.

Christus Johannesgroep van Meester Heinrich von Konstanz, ca. 1280-1290

Dit levensgrote beeld van Christus en zijn jonge apostel Johannes is een uniek stuk. Het onderscheidt zich door zijn bijzonder innige en emotionele uitstraling.

De familieportretten van Cornelis De Vos, ca. 1625

Deze schilderijenreeks van de familie Vekemans is een bijzonder luxueus familiekiekje uit het zeventiende-eeuwse Antwerpen. De reeks is gemaakt door de befaamde portretschilder Cornelis De Vos en bevat 5 schilderijen, die allemaal in het museum te zien zijn.

De indrukwekkende bibliotheek van het museum

Fritz Mayer van den Bergh wilde een huiselijke woonsfeer in zijn museum creëren. En dat was nieuw voor zijn tijd. Zijn moeder heeft z’n wens na zijn dood gerealiseerd. Het museum heeft vandaag nog steeds een bijzondere charme door het historische meubilair, zoals het goudleder, de prachtig uitgewerkte kasten en deuren en de imposante schoorsteenmantels.

Het salon en de studio van Henriëtte

In deze kamers bood Henriëtte aan belangrijke bezoekers thee aan en voerde ze haar correspondentie over het museum. Haar portret als 19-jarige jonge vrouw hangt hier ook. In deze sfeer past de selectie Chinees porselein, Delfts aardewerk, Japanse stukken en prachtige textielfragmenten.

Foto: Ans Brys

Programma 2021 – 2022

Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat

  • Tot en met 9 januari 2022
  • Voor groepen en individuele bezoekers

Verkommerd, onopvallend, bizar of ronduit lelijk. Zo zagen de tijdgenoten van Florent van Ertborn (1784–1840) en Fritz Mayer van den Bergh (1858–1901) de Madonna van Fouquet en de Dulle Griet van Bruegel. Gelukkig keken deze twee collectioneurs net iets anders. Dwars tegen de modes van de tijd in gingen ze op zoek naar dat ene meesterwerk. Het werden er velen. Met topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, dat gesloten is voor renovatie.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

Ontmoet Henriëtte

  • Vanaf 9 maart 2021 tot en met 9 januari 2022
  • Alleen voor individuele bezoekers

Een museum als eerbetoon. Dat verwezenlijkt Henriëtte van den Bergh (1838-1920) op nauwelijks drie jaar tijd. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert ze zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. Hoog tijd voor een rendez-vous met deze visionaire vrouw. ‘Ontmoet Henriëtte’ speelt zich af in het salon en de studio van het museum, waar u plaatsneemt voor een kennismaking in woord en beeld met Henriëtte en haar bewogen levensverhaal.

Meer informatie over de presentatie vindt u hier.

Verbouwingen

Het Museum Mayer van den Bergh werkt achter de schermen aan de uitbreiding van het museum.  Meer nieuws over de omvang en de timing leest u binnenkort hier.

Rondleidingen

Museum Mayer van den Bergh organiseert twee groepsrondleidingen voor volwassenen met gids. Eigen gidsen zijn niet toegelaten.

Opgelet: omwille van het coronavirus zijn de rondleidingen tijdelijk niet te boeken. Deze coronamaatregelen beperken eveneens het maximaal aantal toegelaten deelnemers.

Duur

90 minuten

Capaciteit

  • Max. 10 personen per gids tijdens coronamaatregelen
  • Max. 15 personen per gids na coronamaatregelen  

Talen

NL – ENG – FR – DUI – SP – IT

Prijs rondleiding

€ 105; exclusief toegangsprijs tot het museum (€ 8 / groepen vanaf 12 personen: € 6)
Het museum beschikt over een listeningsysteem, zodat de gids perfect verstaanbaar is. 

Reservering

info@experienceantwerp.be
+32 3 205 56 05
www.experienceantwerp.be

Meer info

  • Meer info over de rondleiding in de expo ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ vindt u hier.
  • Meer info over de permanente rondleiding in het museum vindt u hier.

Foto: Ans Brys

Praktische informatie

Adres, openingstijden, toegankelijkheid

Alle praktische informatie over adres, openingstijden en toegankelijkheid vindt u hier.

Bereikbaarheid met de bus

Autocarparking d’Herbouvillekaai: gratis, geen reservatie nodig. De nieuwe parking voor de autocars ligt helemaal ten zuiden van Antwerpen. Ter hoogte van de Plantinkaai is er een kiss-and-ridezone waar autocaristen eventjes halt kunnen houden om de bezoekers aan de stad te laten op- en afstappen. Autocarparking Gedempte Zuiderdokken: betalend, bedoeld voor kort parkeren.

Plant u met uw wagen naar Antwerpen te komen? Hou er dan rekening mee dat de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Registreer uw wagen voor u naar Antwerpen komt en controleer of u de zone binnen mag.

Toegangsprijzen

Opgelet: omwille van het coronavirus zijn groepsbezoeken tijdelijk niet te boeken. Van zodra groepsbezoeken terug mogen plaatsvinden, beperken de coronamaatregelen het maximaal aantal toegelaten deelnemers. 

Bekijk hier de toegangsprijzen

Boek hier uw tickets

Audioguides

Er zijn audiotours beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels. Audioguides kunnen ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet.

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief voor de toeristische sector.

Schrijf u hier in

Contact

Pers

Nadia De Vree
nadia.devree@antwerpen.be
+ 32 475 36 71 96
pers.museummayervandenbergh.be

Marketing & communicatie

Harlinde Pellens
harlinde.pellens@antwerpen.be
+ 32 475 85 52 53

Schrijf je in voor de nieuwsbrief