Overslaan en naar de inhoud gaan

Pers en trade

Ben je touroperator of organiseer je pakketreizen voor groepen of individuele bezoekers? Ontdek hier ons aanbod.

Over het museum

Op nauwelijks 10 jaar tijd verzamelde Fritz Mayer van den Bergh zo’n 6000 kunstobjecten. Na zijn plotse dood in 1901 blijft moeder Henriëtte achter met een onvervulde wens van haar zoon: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. In 1904 vervult Henriëtte die wens. Sindsdien is Museum Mayer van den Bergh een intiem eerbetoon van een moeder voor haar overleden zoon.

Een museum van fijnproevers voor fijnproevers

Wie het museum bezoekt, stapt een wereld binnen vol schilderijen, retabels, beeldhouwwerk, handschriften en wandtapijten. Stuk voor stuk opgesteld in een sfeervol interieur vol delicate, kleine kunstschatten. Bovenal voel je de geestdrift en het kennersoog van Fritz en de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. Onder de topstukken bevindt zich een van de hoogtepunten van de Westerse cultuurgeschiedenis: Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

Moet je zeker zien

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, 1563

‘Dulle Griet’ is het meest mysterieuze schilderij van Bruegel. Tot vandaag proberen is de betekenis van dit vulkanische schilderij nog niet gevonden. Het is hét topstuk van het museum en de aankoop ervan door Fritz in 1894 was een jongensdroom die uitkwam. Dankzij de restauratie zijn de verbluffende kleuren en kleine details opnieuw zichtbaar.

Christus Johannesgroep van Meester Heinrich von Konstanz, ca. 1280-1290

Dit levensgrote beeld van Christus en zijn jonge apostel Johannes is een uniek stuk. Het onderscheidt zich door zijn bijzonder innige en emotionele uitstraling.

De familieportretten van Cornelis De Vos, ca. 1625

Deze schilderijenreeks van de familie Vekemans is een bijzonder luxueus familiekiekje uit het zeventiende-eeuwse Antwerpen. De reeks is gemaakt door de befaamde portretschilder Cornelis De Vos en bevat 5 schilderijen, die allemaal in het museum te zien zijn.

De indrukwekkende bibliotheek van het museum

Fritz Mayer van den Bergh wilde een huiselijke woonsfeer in zijn museum creëren. En dat was nieuw voor zijn tijd. Zijn moeder heeft z’n wens na zijn dood gerealiseerd. Het museum heeft vandaag nog steeds een bijzondere charme door het historische meubilair, zoals het goudleder, de prachtig uitgewerkte kasten en deuren en de imposante schoorsteenmantels.

Het salon en de studio van Henriëtte

In deze kamers bood Henriëtte aan belangrijke bezoekers thee aan en voerde ze haar correspondentie over het museum. Haar portret als 19-jarige jonge vrouw hangt hier ook. In deze sfeer past de selectie Chinees porselein, Delfts aardewerk, Japanse stukken en prachtige textielfragmenten.

Foto: Ans Brys

Verbouwingen

Het Museum Mayer van den Bergh werkt achter de schermen aan de uitbreiding van het museum. 

Rondleidingen

Museum Mayer van den Bergh organiseert twee groepsrondleidingen voor volwassenen met gids. Eigen gidsen zijn niet toegelaten.

Duur

90 minuten

Capaciteit

  • Max. 15 personen per gids

Talen

NL – ENG – FR – DUI – SP – IT

Prijs rondleiding

€ 120; exclusief toegangsprijs tot het museum (€ 8 / groepen vanaf 12 personen: € 6)
Het museum beschikt over een listeningsysteem, zodat de gids perfect verstaanbaar is. 

Reservering

info@experienceantwerp.be
+32 3 205 56 05
www.experienceantwerp.be

Meer info

Meer info over de permanente rondleiding in het museum vind je hier.

Foto: Ans Brys

Praktische informatie

Adres, openingstijden, toegankelijkheid

Alle praktische informatie over adres, openingstijden en toegankelijkheid vind je hier.

Bereikbaarheid met de bus

Autocarparking d’Herbouvillekaai: gratis, geen reservatie nodig. De nieuwe parking voor de autocars ligt helemaal ten zuiden van Antwerpen. Ter hoogte van de Plantinkaai is er een kiss-and-ridezone waar autocaristen eventjes halt kunnen houden om de bezoekers aan de stad te laten op- en afstappen. Autocarparking Gedempte Zuiderdokken: betalend, bedoeld voor kort parkeren.

Plan je met jouw wagen naar Antwerpen te komen? Hou er dan rekening mee dat de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Registreer jouw wagen voor je naar Antwerpen komt en controleer of je de zone binnen mag.

Toegangsprijzen

Bekijk hier de toegangsprijzen

Boek hier uw tickets

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief voor de toeristische sector.

Schrijf u hier in

Contact

Pers

Nadia De Vree
nadia.devree@antwerpen.be
+ 32 475 36 71 96
pers.museummayervandenbergh.be

Marketing & communicatie

Marleen Brock
marleen.brock@antwerpen.be
+ 32 485 37 35 11

Meld je aan voor de nieuwsbrief