Overslaan en naar de inhoud gaan

Renaissancetekeningen uit Antwerpse privécollecties

Van 25 oktober 2014 tot 25 januari 2015

Nog t/m 25 januari 2015 presenteert het museum voor het eerst een veertigtal unieke renaissancetekeningen uit Antwerpse privécollecties.

Kunstenaars genieten in de 16de eeuw groot aanzien: ze leiden bloeiende ateliers, reizen doorheen Europa en werken voor binnen- en buitenlandse opdrachtgevers. Hun oeuvre bestaat ook uit tekeningen, een genre dat zich dan tot een zelfstandige kunstvorm ontwikkelt. Het Museum Mayer van den Bergh presenteert vanaf 25 oktober voor het eerst een veertigtal unieke renaissancetekeningen uit Antwerpse privécollecties.

 

De expo in beeld

 

De tekening: van inspiratiebron tot verzamelobject

De tentoonstelling toont de verschillende functies van de tekening: als inspiratiebron voor later werk, als ontwerptekening voor bijvoorbeeld schilderijen of als op zich staand kunstwerk. Maar de tekening bleek ook een gegeerd verzamelobject. Het buitengewone talent van kunstenaars als Frans Floris, Hans Bol, Jan Brueghel, … werd al opgemerkt door Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), maar ontgaat ook hedendaagse Antwerpse verzamelaars niet. Zij tonen hun mooiste renaissancetekeningen voor deze gelegenheid aan het grote publiek.

 

Catalogus

Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde catalogus ‘Apelles achterna. Renaissancetekeningen uit de Zuidelijke Nederlanden uit Antwerpse privécollecties’.

Blader door enkele pagina's

 

Praktisch

Renaissancetekeningen uit Antwerpse privécollecties

  • 25 oktober 2014 t/m 25 januari 2015
  • Museum Mayer van den Bergh
  • Toegangsprijzen

Rondleidingen en activiteiten

Zowel groepen als individuele bezoekers kunnen een rondleiding volgen. Ontdek het aanbod van activiteiten.

De expo is een samenwerking met de Universiteit Gent, waar studenten kunstwetenschappen samen met specialisten de tekeningen hebben onderzocht.

 

Foto bovenaan: Jan Wierix, Het atelier van Apelles, Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief