Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Westphal. Allure Craquelure.

Van 30 november 2013 tot 21 april 2014

De Duitse kunstenares Sarah Westphal (°1981) treedt in dialoog met de bijzondere collectie en de uitzonderlijke huiselijke setting van het museum.

Na Fritz Mayers vroegtijdige dood verwezenlijkte zijn moeder, Henriëtte van den Bergh (1838-1920), in het huidige museum de levensdroom van haar zoon. Met het patriciërshuis in neogotische stijl heeft Henriëtte de verzameling van haar zoon een ‘thuis’ gegeven. Het voor de collectie speciaal gebouwde museum vormt een bijzondere huiselijke setting van meubels en historische stukken.

Dit is juist wat de Duitse kunstenares Sarah Westphal (°1981) prikkelde om de dialoog met de kunstverzameling en het gebouw aan te gaan. Voor een bepaalde periode neemt Sarah Westphal intrek in het museum als ‘huisvrouw’, gastvrouw of ‘huisbezetter’.

Westphal bezet letterlijk de aangetroffen ruimte met haar eigen gedachten en verschijnt in de ‘huiskamers’ van het museum als subtiele aanwezigheid: ze ruimt op, houdt schoonmaak, stoft af, verschuift meubels, kijkt in kasten, kisten en schuiven, bladert door fotoboeken, leest in balboekjes, doorzoekt archieven en zolder, en vervangt gloeilampen om de bezoekers met een brandende lantaarn op te wachten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief