Tijdelijk terug op zaal
Dit breviarium, een Latijns gebedenboek uit 1510, is in zeer goede staat. Het boek is vroeger nauwelijks gebruikt. Terwijl zo’n gebedenboek normaal een boek voor dagelijks gebruik was.
Lichtgevoelig
Handschriften zijn erg broos en extreem gevoelig voor licht. Vandaar dat het manuscript niet altijd te zien is in het museum. Vanaf april 2017 wordt het opnieuw tijdelijk getoond. De bladzijden worden vier keer omgedraaid, zodat u vier verschillende miniaturen kan ontdekken.
- Vanaf 4 april: De verrijzenis
- Vanaf 13 juni: Johannes de Doper
- Vanaf 5 september: de kalender van september en oktober
- Vanaf 7 november: de heilige Cecilia
Uitzonderlijke kwaliteit
We hebben geluk: het Breviarium is nauwelijks ter hand genomen. Dit is opmerkelijk omdat zulke gebedenboeken normaal gezien voor dagelijks gebruik waren. Doordat het zo weinig gebruikt werd, is het vandaag in een uitzonderlijk goede staat. In het gebedenboek zijn er 36 miniaturen die een volledige bladzijde vullen. Daarnaast zijn er zeer veel versierde randen, kleine taferelen en letters in miniatuurvorm. Enkele van de belangrijkste miniatuurschilders van het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw hebben eraan meegewerkt. Dat is ook te zien aan de hoge de kwaliteit.
Een prachtige kalender
In het Breviarium worden de twaalf maanden weergegeven in twaalf miniaturen. Deze tonen per maand de activiteiten op het land en de heiligenfeesten. Ze zijn haarscherp en realistisch. Ook de randversieringen, met de bonte bloemenpracht en de insecten, zijn virtuoos geschilderd. In de middeleeuwen hadden veel bloemen, planten en dieren een symbolische betekenis.
Het manuscript bestaat uit:
- 706 folia (of pagina’s) van zeer fijn perkament (velijn)
- meer dan 80 miniaturen
- 149 randdecoraties
Een grote investering
Voor een prachtig geïllustreerd gebedenboek had Fritz Mayer van den Bergh in 1898 het hoogste bedrag over dat hij ooit betaalde: 35.500 frank, toen een fortuin. Hij wist wat hij deed: dit is een absoluut topstuk. Het wordt nu naar hem genoemd.