De expo ‘Judith. Een Karolingische prinses in Gent’ toont het onderzoek van een multidisciplinair team van archeologen, historici en bio-antropologen. Zij brengen Judith (844 – 870), prinses van West-Francië en eerste gravin van Vlaanderen, weer tot leven. Judiths biografie leest als een roman en getuigt van haar uitzonderlijke daadkracht te midden van intriges binnen de Karolingische elite en familieoorlogen.
Talrijke bruiklenen evoceren haar leefwereld. Het ivoortje met de Doop van Jezus dat het Museum Mayer van den Bergh uitleent, getuigt van het bijzonder verfijnd karakter van de Karolingische kunst. Traditioneel is de voorstelling van Johannes die Jezus doopt in de aanwezigheid van engelen en de Heilige Geest in de gedaante van een duif. Zeldzaam is het motief van de Heilige Geest die een ampul met wijolie in zijn bek uitstort op het hoofd van Jezus.
De figuur onderaan links is de personificatie van de Jordaan. Het reliëf deed dienst als boekplat om een kostbaar handschrift te versieren. Het snijwerk met de voorstelling van dierenfiguren op de achterzijde dateert van een eeuw vroeger. Ivoor was en is nog steeds een precieus materiaal. Vandaar dat het in de Karolingische periode werd gerecycleerd.
Meer info over de tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij >>
Specificaties
- onbekend
- Vier paar dierenfiguren / Doop van Jezus
- Reliëf in ivoor, 14,3 x 8,2 x 0,6 cm