Overslaan en naar de inhoud gaan

Word schenker

Uw gift of nalatenschap maakt een belangrijk verschil om de missie van het Museum Mayer van den Bergh te helpen verwezenlijken. Het levert een bijdrage aan conservatie, restauratie, wetenschappelijk onderzoek, presentatie of tentoonstellingen, waarvoor het museumbudget niet toereikend is.

Als u iets geeft aan het Museum Mayer van den Bergh, blijft u iets betekenen. Met uw schenking maakt u deel uit van ons verhaal.

Er zijn allerlei mogelijkheden om te geven. Dat hangt uiteraard af van uw persoonlijke situatie.

 

Hoe schenkt u?

Via een gift

De steun van talrijke genereuze particulieren speelt een fundamentele rol in onze museale werking. U kan het museum steunen met een financiële gift. Dat kan eenvoudig met een traditionele bankoverschrijving naar vzw Antwerpen Kunstenstad IBAN BE42 4097 5857 0154 BIC KREDBEBB met vermelding ‘Gift Museum Mayer van den Bergh’.

Lees meer over giften aan een (erf) goed doel op www.erfgoeddoel.be. Giften aan een erkend goed doel worden afgetrokken van uw inkomsten waarover u belasting moet betalen. U krijgt het jaar nadien een fiscaal attest. Van uw gift krijgt u bijna de helft terug van de fiscus.

Via een object

Overweegt u een schenking van een kunstobject aan het Museum Mayer van den Bergh? Bent u in het bezit van een object dat waardevol kan zijn voor de museumcollectie? Wilt u dit aan het Museum Mayer van den Bergh aanbieden? Dan kunt u contact opnemen met carl.depauw@antwerpen.be (Directeur Museum Mayer van den Bergh). De museumcollectie werd opgebouwd door één collectioneur, Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901). Na zijn vroege overlijden liet zijn moeder Henriëtte Van den Bergh het museum bouwen om er de verzameling van haar zoon te bewaren. Zij schonk het gebouw en de collecties aan een Raad van Regenten. In haar testament had zij ook bepaald dat niets aan de collectie mocht veranderd worden. In 1951 werd het museum een stedelijk museum. De vzw Raad van Regenten blijft wel de erfgenamen van de unieke collectie en het gebouw.

Via een schenking aan het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting zijn aanvullingen eventueel wel mogelijk. Het museumteam bekijkt graag of het object voldoet aan de criteria.

Via een nalatenschap

Een legaat (een bepaald bedrag, een roerend of onroerend goed uit uw nalatenschap) nalaten aan het Museum Mayer van den Bergh kost u niets vandaag, maar zal extreem waardevol zijn voor het Museum Mayer van den Bergh in de toekomst. U laat bovendien een herinnering aan uzelf na. U kunt het Museum Mayer van den Bergh opnemen in uw testament, naast uw wettelijke erfgenamen.

Interessant is ook de techniek van het duo-legaat: u laat een som of een bepaald goed na aan uw wettelijke erfgenaam en een andere som of goed aan een (erf)goed doel. Het erfgoeddoel betaalt dan zowel de eigen successierechten als deze van uw wettelijke erfgenaam. Zo houdt uw wettelijke erfgenaam er netto meer aan over. Lees meer op www.testament.be.

Als u beslist om via uw testament een legaat na te laten aan het Museum Mayer van den Bergh, raden wij u aan om dit eerst te bespreken met uw notaris (lees meer www.notaris.be). Daarnaast staat het u vrij om ook ons in vertrouwen te betrekken bij uw toekomstige plannen. Deze informatie behandelen wij uiteraard uiterst vertrouwelijk en verbindt u op geen manier met ons. Wel bedanken wij u persoonlijk alvast oprecht, mocht u ons uw intentie willen meedelen.

U kunt contact opnemen met carl.depauw@antwerpen.be (Directeur Museum Mayer van den Bergh).

 

Hoe wordt u schenker?

Neem contact op met mmb@antwerpen.be of carl.depauw@antwerpen.be.

Elke gift, elke schenking, elk legaat is belangrijk voor ons – ongeacht de grootte. Wij zijn elke schenker diep dankbaar!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief