Overslaan en naar de inhoud gaan
Ulrike

Thuis in een museum

Het boek ‘Thuis in een museum’ duikt in de boeiende geschiedenis van ons museum en haar grondleggers Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh. Auteur Ulrike Müller schetst de persoonlijkheden achter de verzameling, hun familiale achtergrond en internationaal netwerk, hun passies en hun modus operandi. Met heel wat citaten en onuitgegeven 19de-eeuws fotomateriaal is dit een prachtig tijdsdocument van de Antwerpse belle époque. Het boek is verschenen bij Hannibal Books en te koop in onze shop.

 

‘Thuis in een museum. Het verhaal van Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh’ beschrijft het bijzondere ontstaan van ons museum. Dat herinnert aan twee personen, Henriëtte Mayer van  den Bergh (1838−1920) en Fritz Mayer van den  Bergh (1858−1901). De hele collectie werd bijeengebracht door Fritz. Na zijn vroegtijdige en onverwachte overlijden was het zijn moeder Henriëtte die het gebouw voor zijn kunstwerken liet optrekken.

 

Moeder en zoon

‘Thuis in een museum’ belicht voor het eerst de cruciale rol van Henriëtte van den Bergh. De lezer krijgt een inkijk in de familiale achtergrond, het internationale netwerk, de passies en de modus operandi van moeder en zoon.

‘De door mijn zoon verzamelde kunstobjecten, die hij me heeft nagelaten, zijn me eerder in bewaring dan in eigendom gegeven.’ - Henriëtte Mayer van den Bergh

Over de auteur

Ulrike Müller is kunsthistorica en gespecialiseerd in de Belgische verzamel- en museumgeschiedenis. In 2019 behaalde ze een doctoraat met een proefschrift over private kunst- en antiekverzamelaars en hun rol in het publieke culturele leven in Brussel, Antwerpen en Gent tijdens de lange negentiende eeuw (ca. 1780−1914). Ze werkt als wetenschappelijk medewerker in het Museum Mayer van den Bergh en is daarnaast als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

 

 

Het boek kopen?

‘Thuis in een museum. Het verhaal van Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh’

  • 39,95 euro
  • Verschenen in Nederlands en Engels
  • Te koop in de museumshop of via www.hannibalbooks.be (verzending naar het buitenland is mogelijk)  
  • Met de gewaardeerde steun van de Raad van Regenten.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief