Het schilderij is van de hand van de Nederlandse kunstschilder Pieter Aertsen (1508-1575), die zo’n 30 jaar in Antwerpen woonde en werkte. Fritz Mayer van den Bergh kocht ‘Boerengezelschap bij de haard’ in 1899 en was hiermee het Louvre en het Rijksmuseum Amsterdam te snel af. Aertsen stond bekend om zijn genrestukken en stillevens, maar wat vertelt dit schilderij ons?
Regula Ysewijn: “Het tafereel speelt zich af in een bordeel. Dat blijkt onder andere uit de vogelkooi links aan de open haard. We zien dus eigenlijk de vleselijke geneugten uitgebeeld. Verder zien we voedsel dat ofwel gelinkt is aan een feest ofwel aan onthouding. Het tafereel lijkt toch wel heel erg te gaan over de dualiteit tussen carnaval en de vasten, wanneer we geen vette en of al te lekkere dingen mochten eten. Kijk maar naar de beschuiten op de tafel."
(Lees verder onder de foto's.)


"Prachtig initiatief"
Als gastcurator stelde Regula het zomermenu samen voor Samenloop, het restaurant van Gatam vzw dat anderstalige nieuwkomers voorbereidt op een job in de horeca of culinaire sector.
“Dit is zo’n prachtig initiatief”, zegt ze in een interview met De Standaard. “Media hebben het over vluchtelingen alsof het één grote massa is, maar achter die term verdwijnen zo veel gezichten. Een project als Samenloop helpt die anonieme groep vermenselijken.”

Van schilderij tot gerecht
Inspiratie voor de menukaart vond ze onder meer in schilderijen uit de collectie van Museum Mayer van den Bergh. Zo is het voorgerecht geïnspireerd op ‘Stilleven met visontbijt’ van Cornelis Mahu: een maatjesharing met erwtencrème, een gel van yuzu en een schuimpje van mierikswortel.
“Op dat doek zie je een bereide haring”, vertelt ze aan De Standaard. “Een prachtig product dat in onze contreien vroeger heel veel gegeten werd. De schuimpjes en gelletjes zijn een moderne twist van onze cursisten. Dat hadden ze vroeger natuurlijk niet.”
Tip voor een 16e-eeuws dessert
Het dessert – Doornikse appeltaart met laurierijs – is dan weer geïnspireerd op een gelijkaardige taart die op tafel prijkt op het schilderij ‘Parabel van de verloren zoon’ van Frans Pourbus. “Vroeger stond de tafel immers vol met een buffet", weet Regula. "Zoet en hartig, want dat werd allemaal door elkaar gegeten. En als je een echt 16e-eeuws dessert op tafel wil zetten, bak dan dunne wafels en serveer die samen met gekonfijte vruchten en noten, marsepein en gekruide wijn of liqueur.”
(Lees verder onder de foto's.)
De schilderijen die Regula inspireerden




Culinaire poëzieavond met Regula en Esohe
Een culinaire poëzieavond vol kunst en gastronomie? Dan moet je donderdag 17 juli in het Maagdenhuis zijn voor de eerste culinaire poëzieavond van restaurant Samenloop en Museum Mayer van den Bergh. Regula vertelt welke oude meesters haar inspireerden tot het menu in restaurant Samenloop. Schuif daarna je voeten onder tafel en geniet van haar driegangenmenu. Ook stadsdichter Esohe Weyden is die avond te gast. Koop hier je tickets (laatste plaatsen!)
Expo Publiekslievelingen
Naast Regula kozen nog 42 museumliefhebbers een werk uit de collectie dat ze tijdens de sluiting van het museum niet kunnen missen. Kijk door hun ogen naar de collectie en (her)ontdek heel wat topwerken, waarvan er maar liefst 22 op de Vlaamse Topstukkenlijst staan.





Praktische info
- Expo Publiekslievelingen. Een intieme blik op meesterwerken
- Tot zondag 12 september 2027
- Van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur
- Maagdenhuis: Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen
- Prijs: 0, 6 of 10 euro