Overslaan en naar de inhoud gaan

Winterlandschap

Een klein sneeuwlandschap was vermoedelijk de populairste compositie van Pieter Bruegel. We kennen er meer dan honderd kopieën van. Vele komen uit het atelier van zijn zoon. De kopie van Museum Mayer van den Bergh is een prachtexemplaar.

Winterlandschap met vogelknip

Zomaar even 127 kopieën kennen we van dit schilderijtje van Pieter Bruegel de oude. Een van de twee originelen uit 1565 hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Niet alle kopieën zijn van de hand van zoon Pieter. Sommige dateren zelfs uit de 18de eeuw.

Door een besneeuwd landschap, bevolkt met mensen en vogels, slingert zich een rivier. Een bont gezelschap van sleeënde kinderen, schaatsers en kaatsers waagt zich op het ijs. De vogelval uit de titel ziet u rechtsonder: een schuine plank met voer eronder en met een touw eraan. Als iemand aan het touw trekt, valt de plank op de etende vogels…

 

Bijbels

Op maar twee van de 127 kopieën, waaronder het uitstekende exemplaar van Museum Mayer van den Bergh, is het bijbelse thema van de vlucht naar Egypte toegevoegd, vermoedelijk een vraag van de opdrachtgever. Hierdoor krijgt dit werk ook een religieuze betekenis. Maria, Jozef en de ezel zijn de miniatuurfiguurtjes bij de brug over de rivier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief