Overslaan en naar de inhoud gaan

Focus

Fritz Mayer van den Bergh heeft veel meer stukken aangekocht dan wat u vandaag in de opstelling ziet. Daarom zet het museum regelmatig stukken uit het depot in de kijker. Of we geven extra aandacht aan een bijzondere deelcollectie.

Voorbije presentaties

Barokke pracht in een huiselijk kader

Vanaf 1 juni 2018 brengt het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ een gedurfd en overdadig programma van oude en nieuwe barok. Met ‘Barokke pracht in een huiselijk kader’ ontdekt u in Museum Mayer van den Bergh de rijke en gevarieerde kunstproductie naast de alom gekende highlights uit de barokperiode.

De Palla. Beschermer van het Heilig Bloed

Maak kennis met de palla, een bijzonder object uit onze textielcollectie. Een palla is puur praktisch een doek dat tijdens de eucharistie over de kelk wordt gelegd om te voorkomen dat stof het bloed van Christus verontreinigt. Dit exemplaar uit de 16de eeuw vertelt ook een bijzonder verhaal: De Verschijning van Christus aan Maria Magdalena.

ECCE HOMO

Met ECCE HOMO stelt het museum zes werken van hedendaagse kunstenaars tentoon: Francis Alÿs, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Sophie Kuijken, Sofie Muller en Luc Tuymans. Hun kunstwerken zijn tijdelijk te zien in de vaste opstelling.

De Duitse negatieven (1917-1918)

Ontdek het boeiende verhaal achter de Kunstschutz en aanschouw de schatkamer van Fritz Mayer van den Bergh door de lens van de Duitse bezetter.

Verloren verhalen

In ‘Verloren verhalen’ gaan jonge kunstenaars op zoek naar Fritz Mayer van den Bergh. Zijn prachtige 19de-eeuwse foto’s tonen een glimp van zijn persoonlijkheid.

Rondom Bosch

Van 13 februari 2016 tot 30 april 2016

Jheronimus Bosch, de wereldbekende renaissance kunstenaar van de meest bizarre fantasieën en grillige figuurtjes, wordt in Nederland in 2016 uitgebreid gevierd met groots opgezette spektakels en tentoonstellingen. Ook het Museum Mayer van den Bergh feest mee!

'In the picture': De fotocollectie van Fritz Mayer van den Bergh

Van 30 juni 2015 tot 8 oktober 2015

Maak kennis met de bijzondere fotocollectie van het museum Mayer van den Bergh.

Meesterwerk in miniatuurkunst

Van 9 oktober 2015 tot 31 januari 2016

Middeleeuws handschrift ontsluiert verbluffende kleuren en technieken.

Artemis

Van 5 mei 2015 tot 14 juni 2015

Vanaf 5 mei schittert het beeldje van de godin Artemis in het museum. En op 8 mei krijgt u hierover meer info tijdens een lezing.

Duitsers op bezoek tijdens WOI

Van 5 september 2014 tot 9 oktober 2014

Uit het gastenboek van het museum blijkt dat er vanaf maart 1917 sporadisch Duitsers op bezoek zijn gekomen. Wie waren zij? Wat kwamen zij doen? Deze Focus probeert een tipje van de sluier op te lichten.

Een bijzondere bruikleen van Jan I Brueghel

Van 11 juni t/m september 2014

Het schilderij van Jan I Breughel is een kopie naar Bruegel de Oude. Het museum heeft hiervan een gravure uit 1579 en toont beide kunstwerken naast mekaar.

Grenzeloos

Van 27 april t/m 31 mei 2014

Kunstwerken die reizen zijn van alle tijden. ‘Grenzeloos’ toont een aantal boeiende reizen van kunstwerken uit onze collectie.

Trouwkistje

Van september t/m november 2013

Fritz Mayer van den Bergh heeft veel stukken aangekocht. Ook objecten die vaak minder aandacht krijgen dan de topwerken uit de collectie. Daarom zet het museum zulke stukken regelmatig in de kijker.

Verzoeking van H. Antonius

Van juli t/m augustus 2013

Fritz Mayer van den Bergh heeft veel stukken aangekocht. Ook objecten die vaak minder aandacht krijgen dan de topwerken uit de collectie. Daarom zet het museum zulke stukken regelmatig in de kijker.

Venetiaans bekerglas

Juni 2013

Fritz Mayer van den Bergh heeft veel stukken aangekocht. Ook objecten die vaak minder aandacht krijgen dan de topwerken uit de collectie. Daarom zet het museum zulke stukken regelmatig in de kijker.

Griekse halsamfoor

Mei 2013

Fritz Mayer van den Bergh heeft veel meer stukken aangekocht dan wat u vandaag in de opstelling ziet. Daarom zet het museum regelmatig minder bekende stukken in de kijker.

Meld je aan voor de nieuwsbrief